Escoltes Catalans és una associació sense ànim de lucre fundada l'any 1974 que basa el seu projecte educatiu a partir de l'escoltisme.

Una manera de viure un projecte educatiu que ajuda a formar persones sinceres, actives i compromeses. On nois i noies participen en projectes i activitats, des d'una excursió de cap de setmana fins a la descoberta d'un país llunyà. Tot l'any, infants i joves creixen junts sota la responsabilitat dels i les caps, joves competents que han rebut una àmplia formació i que participen de forma voluntària. Una associació laica sense estar lligada a cap ideologia religiosa ni política; Escoltes Catalans educa en i per la llibertat, entenent la laïcitat com una actitud encaminada a respectar la diversitat de creences i pensaments, i a triar lliurement els propis.

Els principals valors que treballa la federació són els següents: La laïcitat, la coeducació, la catalanitat, la participació social, la solidaritat, la democràcia i la sostenibilitat.

Són membres de la FCEG (Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge). A més a més de pertànyer a altres plataformes de coordinació d'entitats com per exemple el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya o el Consell de la Joventut de Barcelona

A la ciutat de Barcelona agrupa 11 agrupaments escoltes distribuïts per la pràctica totalitat del territori.